Monday, February 15, 2010

Konstnärslöner har varit ett ideologsikt beslut.

SvD skriver att beslutet att stoppa konstnärslöner är ett ideologiskt beslut, det kan stämma. Om det är sant så betyder det samtidigt att beslutet att dela ut konstnarlöner var ett ideologiskt beslut.

Den offentliga sektorn ska inte bestå av konstnärer, de borde släppas fria, de ska inte vara fast anställda av staten.

Inkomstgarantin som ger 157 utvalda konstnärer livstids fast inkomst är för det första diskriminerande mot de som inte har den inkomsten utan tvingas konkurrera och försöka sälja sina verk på den fria marknaden.

Man kan anta att den offentliga sektorn desssutom köper sina konstverk i första hand från de 157 redan privligierade statligt anställda som redan belönats med fast inkomst. De får därmed dubbelt betalt.

Det är diskriminerande och i den mån det är en ideologisk politik så beror det på hur dessa kuturarbetare används. Vilka är dessa konstnärer och var kan man se deras verk?

Konsten ska vara fri, inte bunden till staten. Institutioner som redan är bundna till staten, kommunen och den offentliga sektorn måste saneras. Halva Sverige tillhör den offentliga sektorn och finansieras med skattemedel. Därmed är Sverige en halvsocialistisk stat. Vi har världens högsta skatter som finansierar hela rasket och det kan inte hålla i längden. Skatterna måste ner, de socialiserade institutionerna måste privatiseras.

Att behålla statliga konstnärer är en feodal syn att makten ska koncentreras till ett fåtal. Det är ungefär lika odemokratiskt som att ha partiska statliga journalister i statlig media (SR, SVT) eftserom det garanterar att de politiker som borde granskas aldrig granskas. Konstnärer och journalister är bara ett par av tusen tjänster som inte har något med de tjänster som en offentlig sektor borde ha hand om.

Den offentliga sektorn skall enbart bedriva kritiska och för samhället nödvändiga tjänster, inget annat.

All konstnärer (och journalister) måste tillåtas konkurrera på lika villkor. De måste vara obundna till etablissemanget eftersom de borde kunna kritisera politiker och institutioner. Det är demokrati, alternativet är feodalism, eller som det numera kallas socialism. Bägge är kvarlevor av antidemokratiska krafter från en svunnen tid som måste försvinna. svd svd ab

Konstnärsnämnden delar ut 120 miljoner kronor årligen.

Statlig konst för hundratals miljoner försvunnen? SR

5 comments:

 1. Varför ska en vidrig antidemokrat som Jan Myrdal försörjas på livstid av mig och andra skattebetalare??????????????

  ReplyDelete
 2. Ja, och Maj Wechselman mfl, den danska kommunisten som aldrig gjort ett enda klokt handtag. Bidragen är politiskt motiverade.

  ReplyDelete
 3. just det... konstnärlönerna har delats ut av Statens kulturråd där det har suttit ärkekommunister som bara har gett sina egna dessa förmåner. Sverige är det enda land Europa där konstnärskap med automatik har förknippats med vänsterfolk. Gissa varför? Decennier av sossevanstyre

  ReplyDelete
 4. Massmordsideologen och kommunisten Jan Myrdal sade i AB att han inte kunnat resa till "gerillan" i Indien utan statens bidrag.

  Dit går våra skattepengar, varför ska vi hjälpa Myrdal ge stöd till terrorverksamhet i Indien? Varför har moderatregeringen gjort det?

  ReplyDelete
 5. Någon som vet varför och på vems initiativ det startades 1976, då vi fick en borgerlig regering?

  ReplyDelete