Tuesday, November 2, 2010

Det är brottsligheten, inte stängsel som skapar oro.

Det är inte stängsel runt bostadsområden, skottsäkra akutmottagningar eller sprängsäkra dagis som skapar oro.

Det är brottsligheten som skapar oro.

Det är vetskapen att politiker och myndigheter inte gör något åt brottsligheten som drivit fram den nya byggnadsstilen i Sverige.

När man byggde ett skottsäkert dagis som liknar en bunker med grindar som skyddar mot terroristangrepp utanför Stockholm så sade architekten att "det här blir det nya sättet att bygga dagis". Journalisterna som var med vid invigningen hyllade den "varma känslan" man lagt ner i bygget, de kanske menade blomman i entren? Men ingen tog ens upp som en kommmentar att barnen skulle rastas i en öppning i mitten av den skottsäkra bunkern eftersom de annars riskerade bli beskjutna i korselden i den invandratäta förorten. Dagiset som fanns där innan det nya byggdes brändes ner i en mordbrand.

I det nya Sverige kommer dagis att bygggas som en bunker, sjukhus får skottskäkert glas, bostadsområden med folk som har råd får stängsel med taggtråd runt sin bostadsområden.

Men politikerna och journalister som egentligen borde beskirva vår verklighet bor i orter där man inte behöver taggtråd eller beväpnada vakter. De slipper se eländet de skapat. De pratar istället om stängslet som en fulhetsfaktorn, de berör inte orsaken till att vi går mot ett bunkersamhälle. svd

Stiftelsen Tryggare Sverige tycker att det viktigaste är att boverket skapar riktlinjer, samverkan mellan byggare och planerare och att kommunerna frågar efter trygghetsanalyser.

Det är som att glömma bort att man är omringad av skog när man gått vilse i skogen.

Varför inte ta itu med grundproblemen istället. Grundproblemet är den politik som förts i alla år utan kritisk granskning. Den har gett oss rekord i brottsligheten och ett rättsystem som har kollapsat pga beslutsfattarnas inkompetens. svd

3 comments:

 1. Skulle jag tvingas bo i närheten av Rosengård eller ett dylikt invandrarghetto...nej ursäkta mig, jag menar så klart "utanförskapsområde", så skulle jag då inte ha något emot att bo i ett "gated community". Det nya multikulturella, "spännande", Sverige är lite väl spännande för min smak. Vad i i hela friden tänkte politikerna på då de bytte ut befolkningen till en så hög grad?

  ReplyDelete
 2. Ja vi kan väl stänga sjukhusen också. Där frodas sjukdomar och olyckor!

  FredrikN

  ReplyDelete
 3. @Fredrik: Ja vi kan väl stänga sjukhusen också.

  Sjukhus där det behandlas patienter med smitsamma sjukdomar är isolerade från omgivningen. :-)

  mvh / free bird

  ReplyDelete