Monday, October 5, 2009

Invandringen lönsam i kloka länder där man drar nytta av den.

Knappast i Sverige eftersom man mest sysslar med invandring av olönsamma asylfall som aldrig kan anpassas. Alla förstår att de kommer att ligga samhället till last ända tills de reser hem igen eller skafffar sig ett vitt heltidsjobb. Den lilla del som är arbetskraftsinvandring är säkert lönsam även i Sverige men det handlar bara om 3 % av den totala massinvandringen.

I USA däremot är så gott som all invandingen utom en försvinnande liten del flyktingar mycket lönsam för USA. Flyktingarna som kommer till USA anpassar sig ofta, de jobbar och betalar skatt efter en period, eller utbildar sig och återvänder till sitt hemland som en tillgång. De illegala i USA kan vara lönsamma men de kostare en hel del i service. De behöver inte ens jobba “svart”, oftast jobbar de och betalar skatt. Vitt jobb utan tillstånd, en kategori för sig själv.

Den lönsamma invandringen börjar redan innan man kommer fram till USA. Man söker arbetsvisum oftast med hjälp av advokat. De avgifter man betalar advokaten hjälper landet och advokaterna. Sedan betalar man avgifter till INS som det hetter förut, till invandrarmyndigheten. Myndigheten går med vinst bara på avgifterna. Där kan svenska migrationsverket lära sig lite om hur kapitalismen fungerar. När man börjar jobba så betalar man skatt, mellan 10 % som lågavlönad uppemot 36 %.

I Sverige däremot så är det en otroligt stor andel nyankomna som kommit utan att något intresse alls i att jobba eller anpassa sig.

Enligt Anders Carlberg som som arbetar med invandrarungdomar i Fryshuset i Stockholm och ar VD där så är det runt 10 % av alla som aldrig kommer in i samhället.

Han hänvisar till maktutredningen från 1985. Nationalekonomen Invar Nilsson har i sitt socioekonomiska bokslut slagit fast att det kostar samhället runt 180 miljarder kronor varje år.

Om det handlar om siffror från 1985 är inte klart i AB men om det är fallet så har siffran säkert gått upp sedan dess.

Invandringen kan vara mycket lönsam, men den kan även vara en katastrof om man saknar kontroll på den som i Sverige. Det tycker iallafall jag som invandrare.

ab


2 comments:

  1. Att ta hand om flyktingar som flyr för sina liv handlar inte om att man ska vinna ekonomiskt på det.

    ReplyDelete
  2. " Nationalekonomen Invar Nilsson har i sitt socioekonomiska bokslut slagit fast att det kostar samhället runt 180 miljarder kronor varje år."

    Knappast någon som tar den "nationalekonomen" på allvar längre sedan det uppdagats att han ljugit om sin professision som ekonom.

    ReplyDelete