Friday, October 23, 2009

JK anser att Sverige har yttrandefrihet. Fick sparken.

Det sensationella budskaped har offentliggjorts. JK anser att i Sverige så ska politiska partier tillåtas skriva debattartiklar.

Det är ett bra budskap men samtidigt så kan man undra varför bara en (1) debattartikel har publicerats i ämnen "invandring" under åtskilliga år.

(Ny JK, Anna Skarhed, inte lika liberal med yttrandefriheten? Varför är hon klädd som en anarkist, istället för som en jurist?)

Om man tillämpar politisk censur eller självcensur som alla media gör utom Aftonbladet i ett fall så är det ändå ingen yttrandefrihet vi har. Den är begränsad även om inte beväpnade soldater kontrollerar media.

Medias branschorganisation Tidningsutgivarnas jurist sade att SD's artikel i Aftonbladet skulle fällas i ett tryckfrihetsmål i Sverige. Han menar därför att vi i Sverige inte får publicera artiklar som kritiserar invandringspolititiken eller invandrarbrottsligheten.

Om tidningarna följer deras branchsorganisations juridisk råd så skulle därmed aldrig en kritisk artikel publiceras i Sverige, ungefär som hittills, tills Aftonbladet gjorde ett undantag mot den regeln.

JK avfärdar det juridisk rådet och säger att vi har yttrandefrihet i Sverige.

Det är bra, men varför bara en dag, vid ett tillfälle i en (1) tidning?

En viktig fråga är varför avskedades JK Göran Lambertz? Han ska snart ersättas, det meddelades oväntat bara några veckor sedan. Kan det ha med hans åsikter att göra, att han vill ha yttrandefrihet och tillåta SD och olika partier att yttra sig politiskt utan att åtalas. Vi vet inte hur den nya JK'n kommer att agera i frågan om yttrandefrihet. Det är suspekt med tanke på att det bara är 1 år till nästa val och regeringens huvudmotståndare är SD. Ska regeringen försöka stoppa SD med en ny JK som hittar på något svepskäl till att förbjuda dem att yttra sig? Det gjorde den förra S regeringen, mitt under förra valkampanjen.

Har regeringen försök använda JK Göran Lambertz för att stoppa SD utan att han velat gå med på det fula knepet, är det därför han fick sparken och ersatts med en person som är djupt kritisk mot honom?

Är en moderat regering lika antidemokratisk som en S regering? Det märker vi kanske när den nya JK'n klargör sin uppfattning i frågan, men hennes åsikt kanske förblir en hemlighet? Eller finns någon journalist som vågar ställa frågan? Anna Skarhed ersätter Lambertz och tillträder den 7 december, vilket ger henne mycket tid att agera före valet 2010. Hon utsågs av den förra S regeringen till justitieråd 2005. svd dn ab dn ab svd dn ab

No comments:

Post a Comment