Thursday, January 20, 2011

Vi granskar hyresgästerna i slummen.


Hur förvandlas rena, fina, hela lägenheter till slum?

Är det hyresvärdarna som går in i lägenheterna och förstör dem, sliter sönder golv och väggar eller är det hyresgästerna som förslummar bostadsområdena?

Våra myndigheter har kurser för invandrare så de kan lära sig hur moderna bostäder fungerar men ibland verkar kurserna inte fungera så bra. Det låter som en otroligt skämt men det är sant. En del invandrare har aldrig sett ett hjul innan de lämnade sina hemländer för sitt lönsamma äventyr i Europa.

Om man bott i en lerhydda i Irak, Iran eller Afghanistan som många nyankomna gjort så är det inte lätt att veta hur man använder sopnedkast, elknappar, spisar och toaletter.

Det är ingen tillfällighet att de mest invandrartäta områdena har störst problem med slitage och ghettofiering. I SVD talas det om Rinkeby - Tensta med över 90 % invandrare. Det är de invandrartäta områdena som har värst ohyra i form av kackerlackor och råttor, de har värst förstörelse i form av klotter, vandalism, vattenskador, brandskador och förstörelse. Det är ingen tillfällighet att de flesta nedbrända skolorna finns i närheten och att den värsta brottsligheten finns omkring alla brinnande ghetton.

En hyrevärd förklarar slitaget:

–Det är ett väldigt slitage. För två år sedan skulle jag göra en besiktning i en tvåa och de bodde inte mindre än 16 personer i den. Ventilation, badutrymmen och kök är inte byggda för det trycket.

–Garderobsdörrarna renoverar vi hela tiden. Många förstår inte att man inte kan ha för mycket i garderoberna, säger hon.

Hyresvärdarna måste säga hur många som får bo i en lägenhet, de måste ju ha regler och sätta gränser. Ohyra är svårt att stoppa eftersom flyktingarna tar med sig ohyra till Sverige när de återvänder från semestern i hemlandet.

Fastigheter kan ju slitas ut på 10 år istället för 40 år och göra fastigheterna helt värdelösa inom några år med lite otur.

Men vem granskar hyresgästerna? svd svd dn svd

No comments:

Post a Comment