Tuesday, March 9, 2010

Invandrare får företräde till jobben i den offentliga sektorn.

Emre Gungör kommer från Rinkeby men flyttade till Linköping för att få möjlighet till jobb och en bättre miljö.

Han berättar att han sökte ett jobb på socialförvaltningen i Linköping. Samtidigt sökte tolv svenska kvinnor jobbet, men han valdes ut till jobbet enbart på grund av sin bakgrund som invandrare med mörkt hår. Han fick inte jobbet för sin kompetens, men för sin etnicitet.

Han var inte nöjd med den urvalsprocessen. Orsaken säger han var den typ av diskriminering som råder på arbetsmarknaden.

Det var en sorts särbehandling som han vägrade acceptera så han slutade sitt jobb.

Hur vanlig är den typen av uppenbar etnisk diskriminering? Man får känslan av att det förekommer överallt i den offentliga sektorn, men hur får man reda på det? Myndigheterna avslöjar ju inte frivilligt någonting som kan vara negativt.

Det är en fråga man borde ställa till partierna, men de kanske låtsas vara ovetande om hur arbetsmarknaden och den offentliga sektorn fungerar. Vilken politiker vill erkänna att de diskriminerar arbetslösa svenskar?

Emre Gungör har skivit en bok om hedersmord (skammord) som är vanligt i hans hemland Turkiet. Han har även grundat organisationen Sharaf Hjältar som misstänks ha haft suspekta ekonomiska oegentligheter. Integrationsbladet

No comments:

Post a Comment