Saturday, December 31, 2011

Vilken ny skatt är värst?

Ett 50-tal nya lagar ger oss vid årsskiftet högre skatter och avgifter. Som belöning för att vi snällt tolererar alla nya kostnadsökningar får vi sänkt krogmoms och lite småpotatis till det i form av några hundralappar till små utvalda kategorier om vissa förutsättningar finns.

De flesta skatterna och avgifterna kommer vi aldrig få reda på några detaljer om eftersom media inte skriver om dem.

Tobaksskatten går upp, som vanligt.
Pengarna försvann, pga billig krogmoms minns vi inte hur de försvann.  

Den mest kostsamma skatten är det väldig tyst om. Vid årsskiftet inleder Europa ett expanderat "cap and trade" system som avgiftsbelägger energikonsumtion. Det finns flera namn på den nya skatten, miljöavgift tex. Utsläpp beskattas och tanken är att utsläppen kommer att minskas och vi får en renare miljö.  I själva verket fortsätter utsläppen som förut, men skatten som kan handla om oräknerliga miljarder euro för varje land skickas till fattiga länder via ett clearinghouse. Där har redan en politisk elit investerat och kan tjäna miljarder på från ett skatteparadis.

Fattiga länder blir rikare, eller rättare sagt för det mesta blir det korrupta diktatorer och eliten tar hand om vinsten medan utsläppen fortsätter har med skillnaden att allt blir dyrare.   Allt blir dyrare eftersom de som beskattas, energibolag, industrier mfl. lägger på kostnaden ovanpå priset av sina tjänster och produkter. Med andra ord drabbas alla av avsevärt högre avgifter och skatter, oftast utan att ens veta om det.

Regeringen vill se oss utblottade och sömniga.  

Frågan är om den skänkta krogmomsen äts upp av alla avgifter som ökar.  Nettoresultatet kanske blir en fördubbling av moms och avgifter istället för en halvering? Vem vet, ingen politiker kan förklara var de röstat igenom i politiska beslut.


Vi ser fram emot ett nytt år, ett 2012 med högre avgifter och allt mindre att leva på.

Gott Nytt Skatteår. dn svd svd

No comments:

Post a Comment