Thursday, May 6, 2010

Iranska kärnvapen spelar ingen roll, tills de används.

Precis som andra vapen spelar de ingen roll förrän galningar använder dem som utpressing, hot eller som live rounds. Kärnvapen har ingen betydelse, inte ens om bebisar leker med avtryckarknappen, tills de används. Det betyder inte att man ska acceptera vapen i händerna på galningar som Gunnar Jervas gör i en SvD artikel.

Gunnar Jervas är ett exempel på en livsfarlig individ som anser att Iran med kärnvapen inte ger dem några fördelar. Han ser inga problem med kärnvapen i händerna på galningarna i Iran som lovat att utplåna Israel och helst ser en värld utan väst och utan USA.

Jervas låtsas ha kännedom om exakt vilka vapen som överförts till Hizbollah och Hamas. Det kan han inte ha eftersom bara de själva vet det, de brukar inte ringa Jermas och meddela nya vapenleveranser. Jervas bara gissar och hans teori om att terrorstater kan ha kärnvapen är inte bara korkad, det är en livsfarlig teori. Han analys att Iran osannorlikt skulle överföra kärnvapen till terrorgrupper är en farlig gissning.

Man kan bara gissa varför Jervas gör detta märkliga utspel.

Om vi minns hur Saddam Hussein mutade massförstörelsevapeninpektörer för att byta sida och föra Iraks talan, och hur den franska regeringen mutades av Saddam för att spionera för Irak och motsätta sig FN sanktioner så måste man anta att en annan terrorstat lik Irak kan göra samma sak.

Med oändliga oljerikedomar och kärnvapenambitioner kan även Iran ha mutat västliga talesmän i ett försök att skifta opinionen till att ge stöd för en kärnvapenbeväpnad terrostat som Iran. svd dn
Svensk FN chef Rolf Ekehus, erbjuder som bulvan Irakisk muta till vapenkontrollgrupp. Inthebullpen.

FN chef kopplad till Irakisk muta värd 10 miljoner dollar. Times

Scott Ritter, FNs vapeninspektör talar till Iraks parlament till Iraks försvar, 2002. BBC

Scott Ritter, FN inspektör, fick stora belopp av Saddam Husseins regim. Lovade göra en film emot Irakkriget. Highbeam

2 comments:

  1. Och när du ser att Scott Ritter hade rätt, vad tänker du då?

    ReplyDelete
  2. Jo, kärnvapen i iran spelar mycket stor roll vare sig de används eller ej. Det största problemet är inte risken att regimen iran använder vapnen utan hur kärnvapeniran förändrar det säkerhetspolitiska läget i regionen. Skaffar iran kärnvapen blir en mängd arabstater mer eller mindre tvugna att skaffa dem också. Och vips fylls en av världens mest instabila regioner med kärnvapen. Och vips blir det mer eller mindre garanti för att några vapen slinker mellan fingrarna på en eller annan regim och hamnar i händerna på terrorister.

    ReplyDelete