Monday, May 24, 2010

Kyrkan förnedrar kungligt traditionellt äktenskap.

Finns det något vi kan använda kyrkan till nu när dess offentliga representater offentligt gått ut och förnedrat traditioner, äktenskapet och ett ungt pars önskan om hur de vill gifta sig?

Ärkebiskopen Anders Wejryd protesterar mot det unga kungliga paret och deras önskan om att traditionellt överlämnas av pappan i kyrkan. Wejryd blandar in politiskt prat om "jämställdhet" för att förstöra hela stämmningen runt giftemålet. Nio präster från Lund stift har gjort samma sak. De bemödade sig att skriva ett brev till Victoria där de pratar om att hon måste "sända en signal om jämställdhet". De intoleranta prästerna borde avgå. Istället för att uppmuntra till den roliga händelsen så klagar de, det är skamligt.

De vill få det unga paret att känna skamkänslor när de gifter sig, de ska skämmas för att de inte har ett politiskt acceptabelt format på brölloppet enligt de radikala prästerna.

Prästerna är de som mest förstört för svenska kyrkan, det är deras agerande som gjort att folk inte länger ser kyrkan som en traditionell institution och att folk lämnar institutionen i massor. De saknar ledarskap, enskilda präster förstår inte kyrkans funktion i samhället längre. Kykans representer som numera gärna ser HBT giftemål och gärna hjälper muslimer att få sina moskeer, de donerar gamla kykor till muslimer som omvandlas till moskeer, de bidrar själva till att få bort kristendomen från Sverige. De leder kampen mot traditionerna.

Kyrkan är som alla andra institutioner, den består av vanligt folk som ofta inte ens begriper när de arbetar emot sitt eget intresse och sitt eget existensberättigande.

Så vad ska man använda kyrkan till när de är emot traditoner? Förrådslokaler, eller varför inte till moskeer? Det behövs ju hundratals nu när kristna svenskar ersätts med muslimer och kyrkorna knappt har några besökare längre.

Om prästerna ogillar Victorias bröllopsprogram, varför uttalar de sig inte om muslimernas "jämlikhet", där kvinnor särbehandlas och knappt är värda hälften av en man. "Stening till döds" och andra muslimska traditioner underlättas av prästerna med allt sitt stöd till muslimer och moskeer. Varför får våra traditioner mer kritik av våra präster än muslimska traditioner, vad är det för slags männskosyn? svd svd svd dn dn ab ab exp svd dn svd ab svd

Präst: "äktenskapet strider mot kyrkans människosyn". ab

13 comments:

 1. Tyvärr tror jag att ni har fått det hela om bakfoten, det TRADITIONELLA i den svenska vigselceremonin är att brudparet går in tillsammans i kyrkan, så har vi gjort i hundratals, kanske tusentals, år. Seden att bruden förs in av fadern är något som kommit till Sverige från USA på senare tid, och är inte alls, och har aldrig varit, en tradition i Sverige.

  ReplyDelete
 2. Nej, detta är INTE någon tradition. Victoria hämtar sin idé från amerikanska filmers brudöverlämning. Av en omyndig flicka.
  Men, hon är ju blivande statschef!
  Detta är inte en privatsak utan betydelse. Hur överdrivet det än låter är detta en nationell angelägenhet av symboliskt värde där en blivande statschef gifter sig och helt egensinnigt bryter upp en gammal svensk tradition. Ärkebiskopen har väl full rätt både att ange sin övertygelse, och att neka att viga en obildad flicka som inte förstår sitt eget bästa?
  Effekten blir förhoppningsvis att det tydliggörs hur förlegad den övriga symboliken är, att landets mest prestigefyllda position ärvs sängvägen utan annan kompetensprövning. Så kan kanske äntligen monarkin bli omyndigförklarad som statsskick.

  ReplyDelete
 3. Victoria är inte traditionell, utan hon har sett på för många amerikanska filmer där pappan bestämmer över dotterns hand och vem som ska ta över försörjningsbördan. Månne kungen tar med en hemgift till familjen Westling?
  Detta med brudöverlämning är inte en privatsak utan betydelse. Hur överdrivet det än låter är detta en nationell angelägenhet av symboliskt värde där vår blivande statschef gifter sig och bryter upp en gammal svensk tradition. Ärkebiskopen har full rätt både att säga ifrån och även rätt att neka att viga en flicka som inte förstår sitt eget bästa. Provata personer, eller kronprinsessor, bestämmer inte över kyrkans traditioner.
  Effekten blir troligen att även monarkin bli omyndigförklarad som statsskick.

  ReplyDelete
 4. petra, du har dina egna traditioner, andra har sina. Det är förnedrande att präster förlöjigar parets personliga planer. Ett bröllop skapas av deltagarna, tusen par har säkert tusen olika ideer om hur det ska gå till, det är deras personlig val som andra ska respektera.

  anonym, Hon får se vilka filmer hon vill och ta vilka intryck hon vill. Effekten av prästernas skandalösa agerande bli att ännu fler väljer att gå ut kyrkan, de fattar inte ens det.

  ReplyDelete
 5. Det är inte Hollywood, i många traditioner går bruden till kyrkan med sin far, i viss katolsk tradition brudgummen med sin mor. Prinsessorna har gått med sin far, ibland tom 2 manliga släktingar! så det är bara en kunglig tradition, inte något icke svenskt ställningstagande. Det är skumt att kyrkan tjafsar om detta när de har godkänt så mycket mot våra gamla traditioner.

  ReplyDelete
 6. Trots högljudda protester från media har Kungen bestämt sig för att leda fram sin dotter till bröllopsaltaret.

  Både svensk och engelsk press är rasande! Det är ett sexistiskt bröllop! Kultureliten och feministerna går upp i falsett! Det är ett sexistiskt bröllop! Och plötsligt har de hittat ett nytt hatobjekt för en patriarkal kvinnosyn!

  Du kan läsa mer om det här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/skandal-kungen-ska-leda-fram-victoria.html

  ReplyDelete
 7. Fast om ni läser en liten bok som varje västerlänsk kyrka bygger sina traditioner på skall ni finna att denna proklamerar kvinnans underordning främst liksom Koranen
  Viktoria har väl visat att hon är en myndig kvinna, fullt kapabel att ta sina egna beslut För mig är det väl samhället omkring oss som håller fast vid dessa "traditioner" som är anmärkningsvärt
  Således kan hon inte bli drottning i jämställda staten Sverige pga att hon är
  *kvinna
  *hon tar fel beslut om sitt privatliv
  'hon kommer från en familj med ärvda rötter över hela Europa och nu även i Ockelbo(barna blir ju oäkta)

  ReplyDelete
 8. Peter von Fábry-EichnerMay 25, 2010 at 12:30 AM

  Sverige: att vara politiskt korrekt är statsreligion i detta land. Låt kungahuset bestämma vem som går med vem, vilken typ av kläder med vilka färger brudparet kan tänkas välja att ha. Låt prästen läsa sin ramsa, men låt för Guds skull de inblandade bestämma hur de vill gå fram till altaret. Be prästerna hålla tand för tunga; eftersom det är något de inte har beslutsrätt i. Det här är brudparets dag - inte onödigt babblande ärkebiskopars dag. Sluta vara så beskäftiga. Så politiskt korrekta. Så oändligt tråkigt propagandistiska.

  Jag råkar veta att kronprinsessan gillar sin far skarpt och tycker det vore trevligt att hennes far kan leda fram och överlämna sin dotter till den unge mannens sida. Big deal, gifta blir de ju och det är ju målet med denna sak, eller hur.

  Victoria är en slagfärdig kvinna, hon vill gärna ha det just så här. Hon blir inte mindre slagfärdig för att hennes kära pappa ledsagar henne till altare, eller borde hon känna sig förtryckt?

  Jag har aldrig i livet hört ett sådant stort engagemang i liturgiska spörsmål i ett land som annars är så till den milda grad sekulärt.

  Mitt tips: lägg ner och gläd er åt att två unga människor verkar ha funnit varandra, vilket, inom parentes sagt, inte är så lätt när man hela tiden är påpassad av paparazzi och veckotidningar.

  ReplyDelete
 9. Vilket fördomsfullt inlägg! Varför är kristendom bättre än islam som religion? Om ni inte gillar Sverige kan ni ju sticka härifrån, som ni antyder att muslimerna kan göra.

  ReplyDelete
 10. Jag hoppas innerligt att monarkin blir avskaffad innan Victoria hinner tillträda. En statschef skall väljas i demokratiska val. Monarki är en förlegad sedvänja som bör hamna på historiens sophög.

  ReplyDelete
 11. Den enda som verkar ha problem med islam här är väl du, för vi andra har skapat intressanta inlägg om Viktorias bröllop som vi givetvis inte lägger oss i...
  Men jag tycker som Peter von Fábry-Eichner att vi som säger oss vara sekulariserade lägger för mycket vikt vid kyrkans "vändåttor"

  ReplyDelete
 12. Präster och kyrkor har spelat ut sin roll.
  Jag gjorde rätt som gick ur Svenska kyrkan 2007,och det ska jag övertala andra att också göra.

  BP

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete