Tuesday, July 13, 2010

Norsk pensionär flyttade till Sverige, ångrar sig pga nya skatter.

När den norske pensionären Einar Jenssen flyttade till Svängsta så var skatten relativt låg, 21 % och den norska valutan var stark.

Han tyckte Svängsta var en bra ort så han investerade och köpte en lägenhet som han renoverade. Han sade att "jag föll med en gång, man behöver lugn och ro som pensionär".

Det var i november förra året som han flyttade till sin lägenhet på Mariagården.

Sedan ändrades skattereglerna i Sverige så nu kräver den svenska staten resterande skatt upp till den svenska nivån.

Uppgifterna är oklara men om vi antar att han bara betalade kommunal skatt med 21 % men nu krävs på tabellskatt, så är det minst 33 % eller mer beroende på pensionens storlek. Det är en skattehöjning med minst 57 %.

Det drabbar isåfall alla svenskar som arbetat utomlands. Hemvändande pensionerade svenskar har inte råd att flytta tillbaks till Sverige om skatterna slår så hårt. Det blir extra svårt om pensionen redan beskattas i inkomstlandet och dubbelbeskattas.

Det är en klar varningsignal om vad som kommer, skatterna kommer inte gå ned i Sverige. Omärkligt ökas alla slags skatter utan att det basuneras ut till allmänheten. Olika grupper påverkas på olika sätt men vi vet inte hur och när förrän det drabbar den som minst anar det.

Einar kommer troligen flytta tillbaks till Norge efter ett kort äventyr som skattebetalare i det svenska skattehelvetet. Vi kan bara beklaga att våra politiker är så opåtlitliga att ingen vet hur avgifter och skatter höjs med dramastiska plötsliga ökningar förrän vi helt oväntat drabbas av dem.

Oavsett vad politikerna pratar om, vilket är mest mest babbel om ovidkommande saker så lovar inga partier märkbara förbättringar inom något samhällsområde. Tvärtom, flera politiker lovar högre skatter hur nu det är möjligt. Slutsatsen är att skatteförtrycket ökar, det finns inget hopp om framtida skattelättnader. Det blir bara omfördelningen i skattesatserna med syfte att ge väljarna falskt hopp. Därför kan man inte välja något av riksdagspartierna eftersom de har ungefär samma politiska program. blt

No comments:

Post a Comment