Sunday, July 18, 2010

Pakistanier ska avrättas för otrohet.

Enligt en dom i en shariarätt så kommer en man och en kvinna avrättas med den traditionella steningsmetoden, som den svenska programledaren för Halat-TV vill införa i Sverige.

Mannen i fallet har flytt och har inte hittats. Kvinnan greps och väntar nu på döden enlig grannar i orten Kala Dhaka i det nordvästliga stamområdet av Pakistan. Dödsdomen kommer att utföras så snart man hittar mannen.

I Pakistan finns den en kvinnororgansiation, Womans Action Forum, som motsätter sig den typen av dödsdomar till skillnad mot Sverige där kvinnorgruppen inte bryr sig om kvinnorförtryck och mord av det slaget. Kvinnogruppen WAF sade att "som vanligt är det kvinnor som lider värst av den typen av barbarism, orättvisa och omänskliga, oislamska domar."

De efterlyser mekanismer för skydd för kvinnor och de klagar på att den inte finns några institutioner som kan göra något.

Maroof Khan som satt med i domstolen, den s.k. jirga som utfärdade domen sade att paret är skyldiga och ska straffas. Men han menar att paret inte kommer att stenas till döds, "de ska skjutas" säger han.

"Vi brände ner mannens hus, det är tradition här", sade han.

"När vi får tag på dem så ska vi döda dem, det råder ingen tvivel om det" , säger han. "Det var ett enkelt fall, sådan är vår tradition, vi kommer att skjuta dem, de är färdiga, " fortsätter Kahn.

Fallet är pinsamt för Pakistan som vill framstå som ett mer modernt land eftersom domen utfärdats i landets normala territorium, inte i Taliban-kontrollerat område i Waziristan.

Kvinnogruppen WAF säger "-kvinnan behandlas som en slav nu, i många tidgare fall har kvinnan avrättats eller ibland sålts som fru, de tänker inte låta henne bli ostraffad, det måste bli någon slags hämnd".

Den pakistanska regeringen kontaktade den lokala domstolen, jirga som dömde fallet och säger att domen var stening till döds och att domen har satts åt sidan för tillfället.

Tidigare den här månaden rapporterades att 12 iranska kvinnor och 3 iranska män väntar på att bli avrättade med steningsmetoden.

Fredrik Reinfeldt sade att det inte alls var ett misstag av moderatstyrda SVT att skapa Halal-TV åt muslimerna trots att programledaren ville införa mord med steningsmetoden i Sverige. Reinfeldt säger att "vi vill skapa tolerans för andra kulturer och traditioner". Ska Littorin stenas till döds nu, Fredrik? Go figure? Guardian

1 comment:

  1. Eller blir det bara horan Anna som blir stenad? Ofta får mannen mildare straff eftersom det är patriarkala strukturer i dessa länder så Littorin kan nog lugnt fortsätta odla sitt getskägg i fortsättningen.

    ReplyDelete