Thursday, September 23, 2010

Typexemplet på lättlurade och naiva svenska politiker, Fanerdun.

Se dokumentären på söndag kl 20.00 i TV2.

Fanerdun är det kinesiska bolaget som lurade naiva Kalmar Kommun att ställa upp med mark i stort sett gratis mot löften om att Fanerdun skulle göra orten till Europas nya handelsstad.

Fanerduns blåsing skulle kunna genomskådas av en klok ekonom eller företagare. Men i kommunen sitter det bara enkla människor som sitter i en kravlös offentlig sektor som kanske tidigare haft ett annat kravlöst jobb i den offentliga sektorn. Inga genier direkt.

Utan djupare kunskaper i livets allvarsfrågor kan de lättlurande offren bedras mes lite pazzas och marknadföring. Så kom Fanerdun med sin planer. Bara en politiker var tveksam till hela projektet från början. Det var Thoralf Alfsson (sd). Han ringde varningsklockor men han var i minoritet och dessutom var han SDare så de andra stuntade i hans åsikter.

Kommunen skickade en delegation till Kina, mötte Fandeuns investerare, allt såg ljust ut. Kommunen bekostade stora reklamkampanjer för projektet. Annonser sattes ut som visade Kalmar som framtidesorten i Europa, en del på Kinesiska.

Det vara bara ett problem, det som Alfsson påpekat. Projektet var dödfött från början, det fanns ingen realistisk möjlighet att planerna som de presenterats kunde fungera.

Mängder med varningssignaler missades av de naiva politikena som inte brytt sig om att konsultera någon klok person.

Som det såg ut då och nu var att Fanerdun försökte visa expansiva projekt med kraftig tillväxtpotential på papper så att deras aktier på Shanghaibörsen kunde säljas som en god investering och gå upp kraftigt. Det skulle göra investerna och ägarna stenrika. Inte projektet i Kalmar eller andra likande project, där fanns inga märkbara vinster att hämta. Även om de lyckades bygga fastigheter till en låg kinesisk kostnad i Europa så var det småpengar jämfört med aktierna. De tog hit sina egna jobbare som tjänade 300 kr/månad, allt gick utmärkt. Kommunen och facket lurades, jobben lönedumpades, underleverantörer lurades, skattebetalarna lurades och Fanerduns ägare kanske blev miljardärer.

Hur mycket kineserna tjände och hur mycket underleverantorer, skattebetalarna och lönedumpade jobbare förlorade är en annan historia.

Det är ett typexempel på hur våra politiker på alla nivåer får för sig en ide som de tror på, sedan agerar de som en fårskock. De satsar allt, slår ifrån sig minsta kritik, och om skattebetalarna förlorar några miljoner så kan politikerna inte ställas till svars. De gör bara sitt jobb, de försöker förvalta våra pengar säger de. Men i den kravlösa offentliga sektorn finns inga avsked, det finns inget ansvar. Den är kravlös eftersom ingen kräver bättre politiker. Se filmen och lista sedan ut vem som ska ställas till svars. dn dn svd ostran svd

No comments:

Post a Comment